/ NOVA
Три кандидат-ваксини срещу щама на ебола, който опустошава Уганда, ще бъдат изпратени в източноафриканската страна следващата седмица за изпитания, съобщи Световната здравна организация.

Откакто Уганда обяви на 20 септември епидемия от ебола, случаите се разпространиха в цялата страна, включително в столицата Кампала, и отнеха живота на 55 души, като се смята, че са починали още 22-ма.

Уганда се бори да овладее епидемията, причинена от суданския щам на вируса, за който понастоящем няма ваксина.

Но ръководителят на здравната агенция на ООН Тедрос Адханом Гебрейесус заяви пред репортери, че скоро ще започнат изпитания на ваксина.

В реч от срещата на върха на Г-20 в Индонезия той заяви, че комитет от външни експерти на СЗО е оценил кандидат-ваксините и е решил, че "и трите трябва да бъдат включени в планираното изпитване в Уганда".

СЗО и Министерството на здравеопазването на Уганда приеха препоръката на комисията, каза той и добави: "Очакваме първите дози ваксина да бъдат изпратени в Уганда следващата седмица."

Трите предложения за ваксина включват препарати, разработени от Оксфордския университет и института "Дженър" във Великобритания и от Института за ваксини "Сабин" в САЩ.

Тревога в два района на Уганда: Налагат карантина зради ебола

Третият кандидат е създаден в рамките на Международната инициатива за ваксини срещу СПИН (IAVI), съобщи СЗО.

"От началото на епидемията правителството на Уганда, заедно с изследователи, финансиращи организации, компании, регулаторни органи и други експерти, работи в рамките на глобални усилия, координирани от СЗО, за ускоряване на разработването и внедряването на ваксини за използване в изпитвания", посочи Тедрос.

Освен това отделна група от експерти е избрала две изследователски терапии за изпитване, което все още изисква одобрение от СЗО и угандийските власти.
Дори и без ваксини и терапевтични средства, Тедрос подчерта, че усилията на Кампала са "забавили предаването на вируса в повечето райони, а в два района не е регистриран нито един случай в продължение на 42 дни, което показва, че вирусът вече не присъства в тях".

Той обаче предупреди, че през изминалата седмица Джинджа също е съобщила за първия си случай, "превръщайки се в деветия засегнат район".

Ебола се разпространява чрез телесни течности, като общите симптоми включват треска, повръщане, кървене и диария.

Епидемиите са трудни за овладяване, особено в градска среда. 
БГНЕС