/ iStock/Getty Images
Уганда потвърди смъртта на здравен работник от ебола, с което общият брой на смъртните случаи от силно заразния вирус достигна 10.

Преди две седмици правителството в страната официално потвърди първото огнище на вируса.

58-годишна анестезиоложка е починала рано тази сутрин, потвърди министърът на здравеопазването Джейн Рут Асенг Осеро.

„Покойната Маргарет е четвъртият здравен работник, който умира в настоящата епидемия от Ебола“, написа министърът в Twitter. Първите трима загинали медицински лица са танзанийски лекар, здравен асистент и акушерка.

С това общият брой на смъртните случаи от ебола, регистрирани в източноафриканската нация, е 43.

Уганда обяви първи смъртен случай от ебола от 2019 г. насам


Първоначалното огнище беше регистрирано в централния квартал Мубенде, но вирусът се разпространи и в съседните Касанда, Киегегва и Кагади.

Президентът Йовери Мусевени обаче, се обяви против налагането на общонационална карантина, и миналата седмица дори каза, че „няма нужда от безпокойство“. В същата реч президентът призна и за други 19 случая, за които се подозира, че са починали от ебола, но са били толкова бързо погребани, че не са могли да бъдат тествани за вируса.

Ебола е вирусна хеморагична треска, кръстена на река в Демократична република Конго (ДРК), където е открит вируса. Той датира още от 1976 г. Смъртността от ебола е изключително висока.

Предаването на вируса при хората става чрез телесни течности, като основните симптоми са висока температура, повръщане, кървене и диария.

Епидемичните огнища са трудни за ограничаване, особено в градска среда. Хората, които са заразени, не стават заразни, докато не се появят симптоми, които пък се появяват след инкубационен период между два и 21 дни.

Към момента няма официално одобрено лекарство за предотвратяване или лечение на ебола, въпреки че редица експериментални лекарства са в процес на разработка.

Най-тежката вълна на епидемията в Западна Африка бе между 2013 и 2016 г. и отне живота на повече от 11 300 души. 
БГНЕС