/ iStock/Getty Images
Триседмична карантина бе обявена в два района на Уганда, докато страната се бори с епидемия от ебола, съобщи ВВС. 

Барове, нощни клубове, места за поклонение и места за забавление ще бъдат затворени в Мубенде и съседната Касанда и ще влезе в сила вечерен час. Този ход е обратен завой за президента на Уганда Йовери Мусевени, който преди това каза, че няма нужда от подобни мерки.

Досега епидемията е убила 19 души сред 58 регистрирани случая. Реалният брой смъртни случаи и случаи обаче може да е по-висок. Първите случаи бяха регистрирани в началото на септември в Мубенде, на около 80 км (50 мили) от столицата Кампала, и остана епицентър на заразата.

Президентът Мусевени преди това изключи карантината, като каза, че eбола не е вирус, предаван по въздуха, така че не изисква същите мерки като COVID-19.

Но в събота той спря всяко движение в и извън кварталите Мубенде и Касанда за 21 дни.

Лекар почина от Ебола в Уганда, расте броят на жертвите на вируса

Товарните камиони все още ще могат да влизат и излизат от зоните, каза той, но целият друг транспорт ще бъде спрян.

„Това са временни мерки за контрол на разпространението на ебола“, каза той в телевизионно обръщение.

„Всички трябва да си сътрудничим с властите, за да сложим край на това огнище във възможно най-кратко време.“

Президентът е издал нареждане на полицията да арестува всеки, заподозрян, че има вируса, който откаже да се изолира. И е забранил на традиционните лечители да се опитват да лекуват заболелите. 

Първият регистриран смъртен случай в това огнище е 24-годишен мъж в Мубенде. Загинаха и шестима членове на семейството му.

По-късно достигна столицата Кампала, като през октомври беше регистриран един смъртен случай. Но здравните служители казаха, че градът остава без вируси, тъй като починалият мъж е пътувал от Мубенде.

Последното огнище е на суданския щам на вируса, за който няма одобрена ваксина. Заирският щам, който уби 11 000 души при епидемия в Западна Африка от 2013-2016 г., има одобрена ваксина.

Ебола се разпространява чрез директен контакт с телесни течности или замърсен материал.

Симптомите включват повръщане, диария и в някои случаи вътрешно или външно кървене.

Инкубационният период може да продължи от два дни до три седмици и вирусът може да бъде свързан с други заболявания, като малария и коремен тиф.
ВВС