/ iStock/Getty Images
Когато живеем в съседство с голямо разнообразие от птици, това може да стимулира задоволството ни от живота досущ като повишаването на заплатата в службата, установиха германски учени, цитирани от в. "Мейл он сънди".

Екипът на Джоел Метхорст е осъществил европейско проучване сред 26 хиляди души за тяхната степен на удовлетвореност от живота. След това изследователите сравнили получените данни с биоразнообразието на птиците в района, в който живеят анкетираните. При систематизирането на резултатите се оказало, че присъствието на 14 местни вида птици действа толкова благоприятно, колкото годишното повишаване на заплатата с 1350 британски лири при годишен доход от 13 380 лири.

Екипът на Джоел Метхорст от Центъра за биоразнообразие и климатични проучвания "Зенкенберг" изтъква, че общуването с природата се отразява много благоприятно на нашето психично здраве. Темата става особено актуална в период на пандемия, когато Ковид-19 налага строги мерки на самоизолация и контактът с природните красоти е все по-желан.

По думите на Метхорст най-щастливите европейци са тези, които живеят в близост до многобройни видове пернати. Според учените от центъра птиците са много добър индикатор за това какво е биоразнообразието по места, за наличието на вода и зелени площи. Това важи с особена сила в урбанизираните зони.

Но немските изследователи не са оптимисти. Почти навсякъде по света при свръхнаселените градски зони рязко спада разнообразието на видовете. А това неминуемо ще се отрази отрицателно и върху чувството на удовлетвореност на хората, които ги обитават.
БТА