Съветът за сигурност на ООН съгласува чернова за мирния процес в Сирия
Съветът за сигурност на ООН съгласува чернова за мирния процес в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Петте постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН се съгласиха на чернова за резолюция, относно мирния процес в Сирия. Това са заявили дипломати от организацията, цитирани от АФП.

Обама: Башар Асад трябва да се оттегли за да има мир

Обща среща на Съвета предстои в 23.00 ч. българско време, като на нея примерния документ ще бъде гласуван. Той представлява формално одобрение от страна на ООН за постигане на примирие, чрез преговори между правителството и бунтовническите групи, както за започване на политически преход в Сирия през януари.

Това са договорености от предишни международни срещи за конфликта. Към този момент обаче още не е ясно кои точно опозиционни групи ще преговарят за най-напред необходимото примирие и кога то ще влезе в сила, за да може да започне някакъв политически преход.

През целия ден представители на световните сили се опитваха да оформят документа. По рано руският посланик Витали Чуркин заяви, че има сериозно разминаване в позициите на петте постоянни члена - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Най-голямата причина е разликата във възгледите за сирийският президент Башар Асад. Западните сили го смятат за най-голямата причина за сирийската гражданска война и пречка пред стабилността в региона, като настояват за свалянето му от поста в рамките на съгласуван политически преход.

Минути след като стана ясно, че е подготвена чернова, американският президент Барак Обама повтори по време на годишната си пресконференция, че Асад "е изгубил легитимността си" и трябва да се оттегли като гаранция за мир.

Русия и Китай все още поддържат Асад и не са съгласни със задължителното му отстраняване от политическия живот в Сирия.

Източник: БГНЕС