Съветник в Бритиш петролиъм е включен в преговорите за медиците в Либия
Съветник в Бритиш петролиъм е включен в преговорите за медиците в Либия / netinfo

Бивш високопоставен агент от британското разузнаване, който работи като съветник на "Бритиш петролеум", е провел много деликатни преговори с Либия за съдбата на българските медицински сестри, които са задържани там и срещу които има издадени смъртни присъди.

Сър Марк Алън изигра главна роля в преговорите, довели Либия през 2003г. до решението да откаже от оръжията за масово поразяване. През 2005г. той започна работа към "Бритиш Петролиум" като специален съветник.

Един от ключовите проблеми, които хвърлят сянка върху затоплянето на бизнес и политическите отношения между Либия и западните държави, е съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар. Те са задържани в Либия от 1999г. и срещу тях са издадени смъртни присъди по обвинения за умишлено заразяване със СПИН на повече от 400 либийски през 1998г. Редица международни експерти твърдят, че заразяването е причинено от съществуващи от по-рано проблеми с хигиената в болницата в град Бенгази, а не от умишлено действие на медиците. Великобритания, която води преговори с Либия по случая с медиците от 2005г., и Германия се надяват на пробив не по-късно от следващата седмица, когато на 27 юни премиерът Тони Блеър ще се оттегли от поста си, а Германия ще предаде председателството на ЕС на 30 юни.

Българското външно министерство обяви вчера, че на 20 юни пред Върховният съд на Либия е насрочено делото по обжалването на повторните смъртни присъди срещу петте медицински сестри и палестинския лекар. Блеър посети на два пъти либийският ръководител Муамар Кадафи. Сър Марк междувременно посредничеше между либийците и българите. Дипломати твърдят, че крайната уговорка за да могат шестимата да напуснат Либия, ще включва "пакетна оферта", предвиждаща "хуманитарен жест" за семействата на засегнатите деца, както и икономически стимули за Либия като например намаляване на дълга.

"Пакетното предложение" бе направено от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер по време на посещението му в Либия през тази седмица. Международната хуманитарна помощ, включена в предложението, би подобрила условията на клиниката в Бенгази в същата степен, в която би подкрепила и семействата на жертвите и продължителното лечение на заразените деца в европейски болници. Фондът за помощи евентуално ще бъде управляван от международен борд и ще бъде отворен за помощи от всички страни, включително САЩ, ЕС, България и самата Либия. Либия досега загатваше, че би могла да обмисли размяна на шестимата медици за либиеца Абдел Бесет Али ал-Меграхи, който излежава доживотна присъда в шотландски затвор за атентата през 1988г. в Локърби.

Британски представители настояват, че Меграхи не е свързан с преговорите за сестрите, мотивирайки се с това, че всякакво решение за неговата съдба трябва да бъде взето от шотландските власти. Но те отбелязват, че случаят на Меграхи се преразглежда и не изключват напълно възможността Меграхи евентуално да бъде изпратен в Либия.

Великобритания и Либия се споразумяха миналия месец да започнат преговори за съдебно сътрудничество, което да включва и размяна на затворници. Лондонският адвокат Саад Джебар, който е работил с либийците по случая Локърби, заяви, че решението на случая с българските медицински сестри, дори и да не е обвързано със съдбата на Меграхи, "може да утъпче пътя за по-добри перспективи за в бъдеще по случая Меграхи". /БГНЕС/