Сърбите в Косово учредиха свой парламент
Сърбите в Косово учредиха свой парламент / снимка: БГНЕС
В Косовска Митровица бе учреден сръбски парламент. Обявено бе, че сръбският парламент в Косово не признава косовската независимост.

Многобройни сили на косовската полиция и КФОР охраняваха пътищата и към Прищина и към Косовска Митровица, където в северната част на разделения град бе учреден сръбски парламент.

В учредителната декларация се казва, че парламентът ще защитава интересите на косовските сърби и не признава нелегалната косовска държава. Парламентът няма законодателни функции, но ще има правото да предлага закони и да изразява позиции, които ще бъдат представяни в сръбската скупщина в Белград.

В учредяването не участваха депутати от Демократическата партия на президента Борис Тадич, а в последния момент отказа участие и Сръбската социалистическа партия. Това показва, че косовските сърби се намират на кръстопът, че между тях има разкол и нямат обща позиция.

Косовските политици нарекоха учредяването на сръбския парламент нелегален и неприемлив акт, който има за цел да дестабилизира Косово.

Няколко хиляди сърби край косовската столица отбелязаха Видовден, бе отслужен парад за жертвите в косовската битка. Сръбският владика каза, че Косово не е само сръбска територия, но и сърцето на Сърбия.