Сърбия ще разследва пускането на мазут по Дунав
Сърбия ще разследва пускането на мазут по Дунав / netinfo

Полицията и прокуратурата в Неготин работят по разкриването на отговорните лица за изпускането на мазут от инсталациите на “Нафтна индустрия на Сърбия” /НИС/ в Прахово, съобщава агенция БЕТА.

Източниците потвърдиха, че екологичният инцидент е станал поради човешко нехайство, защото при преточването на мазута единият от вентилите е останал отворен. Според тях не е вярно, че петролното петно, което е тръгнало по Дунав и е достигнало до бреговете на България и Румъния, е било дълго 150 км.

“В танка, от който се е изляла течността, е имало 8 500 тона мазут, но в Дунав е изтекла само една част. Преценява се, че петното мазут е било дълго около 10 км и широко около 400 м, а следите по повърхността на водата са създали впечатлението за екологичен инцидент с по-големи мащаби, казва източникът.

Директорът на Управлението за защита на околната среда Мирослав Никчевич каза за вестник “Данас”, че край Прахово са били изпуснати най-много няколко тона петрол, което е несравнимо по-малко количество от онова през 1999 г. Никчевич обясни, че тогава по време на бомбардировките в Дунав са били изпуснати значително по-големи количества петрол и Дунавските страни не са констатирали това.

Според него във връзка със замърсяването в Прахово компетентните лица в Сърбия са реагирали веднага – взети са проби, които в момента се анализират и са образувани дела срещу този, който е предизвикал замърсяването.