Алек Болдуин
Алек Болдуин / БГНЕС
Съпругът на операторката, застреляна на снимачната площадка на филма "Rust", е гневен, че произвелият фаталния изстрел Алек Болдуин отхвърля вина за тежкия инцидент, предаде Асошиейтед прес.

Мат Хъчинс определя като "абсурдна" убедеността на актьора, че не трябва да бъде обвиняван за трагедията. Съпругът на операторката споделя, че бил "толкова ядосан", когато Болдуин не е поел отговорност

Хъчинс говори за първи път след инцидента от 21 октомври м.г. в предаването "Тудей" на телевизия Ен Би Си. Интервюто предстои да бъде излъчено по-късно днес, а откъси от него бяха предварително разпространени.

"Идеята, че човекът, който държи пистолета и произвежда изстрел, не е отговорен, за мен е абсурдна", казва Мат Хъчинс.

Алек Болдуин заяви през декември в интервю за Ей Би Си нюз, че е насочил оръжието към операторката Халина Хъчинс по нейно указание на снимачната площадка, когато той произвел изстрел, без актьорът да натисне спусъка. Тогава операторката беше убита, а режисьорът Джоел Соуза - ранен.

"Докато го гледах, се чувствах толкова ядосан", споделя съпругът на жертвата. "Бях толкова ядосан, когато го видях да говори за смъртта ѝ публично и толкова подробно, а след това да не поеме никаква отговорност,  когато току-що описа как я е убил".

Болдуин казва в интервюто си, че "някой е отговорен за случилото се и не мога да кажа кой, но не съм аз“.

Семейството на загиналата операторка съди Алек Болдуин

Мат Хъчинс добавя, че "безопасността на оръжието не е била единственият проблем на тази снимачна площадка". Според него е имало "редица индустриални стандарти, които не са били приложени", а също така "и има множество отговорни страни".

Съпругът на Халина Хъчинс и 9-годиншият им син заведоха дело срещу Алек Болдуин и продуцентите на "Rust". Според фамилията  "грубото"  пренебрежение към оплакванията, свързани с безопасността, директно е довело до нейната смърт.

Защитата на актьора пък заяви, че всяко твърдение за безразсъдство на актьора е "напълно невярно". Болдуин оказвал пълно сътрудничество на разследващите. 

За стрелбата на снимачната площадка  в Ню Мексико на филма "Rust" са заведени най-малко четири други дела, но това е първото, пряко свързано с един от двамата пострадали. 

На 21 октомври миналата година по време на репетиция за сцена от продукцията Алек Болдуин случайно застреля операторката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоел Соуза, след като се оказа, че използваният от него реквизитен пистолет е зареден с бойни, вместо с халосни патрони. Разследването на тежкия инцидент продължава.
 
БТА