/ Thinkstock/Getty Images
Работодателите нямат право да следят служебните и-мейли на служителите си, ако не ги уведомят предварително за това. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург, съобщава БНТ. Решението трябва да се превърне в законова практика във всички страни членки от Съвета на Европа, сред които е и България. В някои от тях компаниите имат право да четат електронната поща на служителите си.

Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради телефонно подслушване

През 2007 година румънецът Богдан Михай Барбулеску е уволнен от работа, защото използвал служебен профил в чат приложение за лична комуникация с годеницата и брат си. Програмистът завежда дело в румънски съд с аргумента, че е накърнено личното му пространство.

Съобщенията съдържали информация за здравето и сексуалния му живот. Той се позовава на Европейската конвенция за правата на човека. Съдът обаче отсъжда в полза на работодателя.

Румънецът се обръща към Европейския съд по правата на човека. При първото отсъждане миналата година съдиите в Страсбург постановяват, че макар личното пространство на служителя наистина да е накърнено, работодателят е имал право да следи комуникациите му. Мотивът е, че те са осъществени с корпоративни средства.
 
Шефът може да чете чата на служителя, реши съдът в Страсбург

Днешното решение ревизира това от миналата година
. То се очакваше с голям интерес заради дискусиите за все по-размитите граници между личния и професионалния живот. Румънската страна не трябва да заплаща обезщетение на Барбулеску, а само разноските по делото.