Днес в Международния съд на ООН в Хага започнаха изслушванията по иска на Украйна срещу Русия. Той е заведен през февруари 2022 г. заради нарушаване на Конвенцията за геноцида във връзка с войната в Украйна. Съдебните заседания ще продължат до 27 септември.

Днешните изслушвания са посветени на предварителните възражения, повдигнати от Русия.

Съдът в Хага изслуша руския представител по делото на Украйна срещу Русия.

Русия се обърна към Украйна пред Международния съд на ООН, където двете враждуващи страни се изправиха в съдебно дело по твърдението на

Москва, че "геноцидът" в Източна Украйна е бил повод за миналогодишната инвазия.

Представителят на Москва, Генадий Кузмин, заяви, че делото на Украйна, според което Русия е "злоупотребила" с Конвенцията на ООН за геноцида като причина да започне войната срещу съседката си през февруари 2022 г., "не би могло да бъде по-далеч от истината".
Когато руският президент Владимир Путин нареди инвазията на 24 февруари миналата година, част от мотивите му бяха, че проруското население в Източна Украйна е било "подложено на тормоз и геноцид от страна на киевския режим".

Два дни след инвазията Украйна подаде иск в Международния съд, като "категорично отрече" това твърдение и заяви, че използването на "геноцида" като претекст от страна на Русия противоречи на Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г.

Само "изявления" за геноцид не са допустими съгласно международното право, включително Конвенцията за геноцида, твърди Кузмин.
Седейки само на метри от украинската делегация, Кузмин заяви: "Що се отнася до изразяването на загриженост относно заплахата от геноцид, то не е изненадващо, като се има предвид политиката на киевския режим, която е здраво вкоренена в историята, доктрините и практиките на нацизма."

Правната позиция на Украйна е "безнадеждно погрешна" и "в противоречие с дългогодишната практика" на съда, заключи той.

Делото, което се разглежда в разкошния Дворец на мира в Хага, е за това дали висшият съд на ООН има юрисдикцията да разпореди спиране на продължаващите военни действия на Русия.

През март 2022 г. Международният съд застана на страната на Украйна, като нареди на Русия "незабавно да прекрати" военните си действия.
Но това решение беше така нареченото "преюдициално заключение", в очакване на решение дали съдът действително е компетентен да се произнесе по съдържанието на въпроса.

Решенията на съда са задължителни, въпреки че той не разполага с "полицейски сили", които да ги прилагат.

Според Русия Международният съд не е компетентен, тъй като случаят на Украйна попада извън обхвата на Конвенцията на ООН за геноцида.
По време на изслушването днес руски представител за първи път се обърна към съда по това дело, като преди това твърдеше, че не е имал достатъчно време да подготви аргументите си.

Украйна ще представи своя отговор утре.

Повече от 30 други държави - всички западни съюзници на Украйна - също ще имат възможност да направят изявления в подкрепа на Киев от 20 септември нататък. Международният съд отхвърли предложението на Съединените щати да се присъединят към делото.

Международният съд разглежда и отделно дело, заведено от Украйна, в което се твърди, че Русия е подкрепяла сепаратистки бунтовници в Източна Украйна в продължение на години преди инвазията.
БГНЕС