/ IStock
Американски федерален апелативен съд вчера постанови, че правителството на САЩ може да поднови изгонването на деца имигранти, преминали границата с Мексико, без да придружени от родител, предаде Асошиейтед прес.

Апелативният съд в окръг Колумбия позволява на администрацията на президента Джо Байдън да продължи започнатото от Доналд Тръмп експулсиране по силата на политиката в интерес на общественото здраве в условията на пандемия от COVID-19.

Съдът се произнесе по искане на администрацията на Тръмп, малко след като федерален съдия беше забранил тази практика.

И тримата апелативни съдии са били номинирани от Тръмп.

Републиканската администрация на Тръмп започна да експулсира непълнолетни мигранти още в началото на пандемията с мотив, че преминаването на границите трябва да бъде ограничено с оглед на заразата.

През последните три месеца на 2020 г. граничните власти са експулсирали над 180 000 души.

През първите дни от мандата на Байдън имиграционните служби продължиха да експулсират много от хората, преминали границата - пълнолетни, родители с деца и непридружени деца.

Смята се, че преди произнасянето на федералния съд от САЩ принудително са били изведени най-малко 8 800 деца. Някои от децата са били 9-годишни.

Много деца, включително бебета с родители, са били задържани в хотели в гранични райони, преди да бъдат качени на полети за депортиране.

Юристът на Американския съюз за граждански свободи каза по повод апелативното решение, че това е "временен неуспех".


 
БТА