Световните сили са готови да въоръжат Либия срещу ИД
Световните сили са готови да въоръжат Либия срещу ИД / БГНЕС, архив

Световните сили се съгласиха да вдигнат оръжейното ембарго върху Либия и са готови да предоставят оръжия за новото правителство на националното единство срещу "Ислямска държава".

Как ще бъде унищожена "Ислямска държава"?

"Правителството на националното единство изрази своите намерения да подаде съответно искане за освобождаване от оръжейно ембарго до комитета на ООН за либийските санкции, за да получи необходимите оръжия и материали, с които да се противопостави на терористични групи... Ние напълно ще подкрепим тези усилия", се казва в изявление от американския държавен секретар Джон Кери и 24 други дипломати след срещата им във Виена.

Днешната конференция беше под съвместното председателство на Кери и неговия италиански колега Пауло Джентилони, чиято страна е изправена пред миграционна вълна от Северна Африка.

САЩ алармират: Боко Харам изпраща бойци в Ислямска държава в Либия

Основен пункт за потегляне на плавателни съдове с мигранти е именно Либия. Страната е в хаос от 2011 г. насам, когато беше свален от власт дългогодишният й лидер Муамар Кадафи. В последствие различни сражаващи се фракции се опитаха да наложат контрол в богатата на петрол държава.

Възползвайки се от създалата се ситуация „Ислямска държава“ създаде в страната свой северноафрикански бастион. В момента родният град на Кадафи - Сирт, е едно от местата, където се провеждат тренировки на бойци на групировката

Отмъщение и отчаяние тласкат младите към джихадистите

До скоро в Либия управляваха две паралелни правителства, като в последствие беше създадено подкрепеното от международната общност правителство на националното единство. В опит да стабилизира страната настоящият премиер Файез ал Сарай състави списък с искания към западните партньори на страната за предоставянето на оръжия, обучение и разузнавателна информация.

Тези бяха представени по време на днешната конференция във Виена. "Готови сме да отговорим на исканията на либийското правителство за тренировки и екипиране на президентската стража и проверени сили в Либия", се казва още в съобщението на световните лидери.

Източник: БГНЕС