Столтенберг: Русия не е непосредствена заплаха за страните от НАТО
Столтенберг: Русия не е непосредствена заплаха за страните от НАТО / БГНЕС

Русия не представлява непосредствена заплаха за страните от НАТО, а и алиансът се надява, че двустранните отношения ще се подобрят, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в интервю за норвежкото обществено радио, предаде Ройтерс.

Вярно е, че Русия прояви готовност да използва сила за промяна на границите в Европа, добави той, давайки за пример Крим, Източна Украйна и Грузия. "Резултатът е повече непредвидимост, повече несигурност и повече безпокойство. Но не смятам, че има непосредствена заплаха за която и да е натовска страна на изток", каза Столтенберг, който е от вчера на посещение в родината си Норвегия.

НАТО непрекъснато критикува Русия заради намесата й в конфликта в Украйна и настоява за пълно спазване на споразумението за примирие. Русия отрича да изпраща войски и оръжия в подкрепа на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.

Украинският конфликт тревожи особено силно Латвия, Литва и Естония, единствените бивши съветски републики, присъединили се към НАТО и ЕС. Балтийските страни са малки и изолирани от останалата част на ЕС и имат рускоезични малцинства, което според руския президент Владимир Путин е достатъчно основание за Москва да се намесва с военна сила.

Столтенберг, бивш премиер на Норвегия, заяви също, че се надява отношенията между алианса и Русия да се подобрят. "Нашата цел остава сътрудничество с Русия. То е от полза за НАТО, както е от полза за Русия", посочи той.

Източник: БТА