Стартират нови правила за безвизово пътуване до САЩ
Стартират нови правила за безвизово пътуване до САЩ / снимка: БГНЕС
От днес влизат в сила нови изисквания към хората, които пътуват безвизово до САЩ.Те трябва да се регистрират предварително онлайн вместо да попълват формуляри на хартия в самолета или на летището, предаде АП. Новата програма цели да подобри сигурността на САЩ.

Тя съществува от август м.г. на доброволен принцип, но от днес става задължителна. От пътниците се иска да попълнят формулярите по електронен път най-малко 72 часа преди полета си. Правилата важат за гражданите на 35 страни, които имат безвизов режим със САЩ.

Генералният консул на САЩ в Лондон Дъруд Стебън заяви, че почти всички молби ще се одобряват за по-малко от 10 секунди. Той добави, че от пътниците няма да се искат повече данни от вписваните в хартиените формуляри. "Важната промяна е, че автоматизираме съществуващия процес и искаме това да се прави предварително. Времето за отговор обикновено е около четири секунди", каза той.

Пътниците, които попълват електронния формуляр, ще получават съобщение дали молбата им е одобрена, отхвърлена или в процес на разглеждане. Тези, чиято молба е в процес на разглеждане, трябва да проверят отново след 72 часа дали е одобрена.

Хора, чиято молба за пътуване е отхвърлена, трябва да подадат молба за виза в консулство на САЩ.

Промяната в правилата е одобрена от Конгреса на САЩ. За услугата не се плаща такса, а разрешението за пътуване важи за две години. Консулът на САЩ в Лондон предупреди, че някои недобросъвестни сайтове искат такса за услугата, която е напълно безплатна.