/ iStock/Getty Images
24-часова общонационална стачка в Гърция на всички категории кораби следващия четвъртък, 3 юни. Това беше решено от представители на 13 синдикални дружества на корабните работници от Гръцката моряшка федерация, съобщи телевизия Скай.

Повод за стачката е нов законопроект в трудовото законодателство, който беше оповестен наскоро.

В декларация на дружествата се казва, че "новият законопроект се опитва да нанесе нов унищожителен удар на останалите трудови права... като засяга основите на най-голямата трудова придобивка, осемчасовия работен ден, който е установен в страната ни преди 100 години".

Синдикатите на моряците заявяват, че законопроектът не прави разлика между срочните и безсрочните трудови договори, узаконява гъвкавите форми на заетост, увеличава годишната продължителност на извънредния труд, като намалява възнаграждението за него, прави постоянна и разширява дистанционната работа, като увеличава интензивността на работата от дома и заличава границите между работното и свободното време, закрива институцията на трудовите инспектори и ги превръща в "независим орган", криминализира синдикалната дейност и самите стачки и т.н.

В деня на стачката синдикалните организации свикват протестен митинг от 10:00 ч. в Пирея. 
БТА