Основните опозиционни политически партии в Сърбия днес организираха протест пред сградата на Републиканската избирателна комисия (РИК) поради фалшификациите на изборните резултати от последните предсрочни парламентарни избори от 24 април.

Седем формации влизат в новия сръбски парламент

Участниците поискаха оставката на председателя на РИК Деян Джурджевич и на директора на Статистическия институт Миладин Ковачевич. Според протестиращите те са "основните фалшификатори на резултатите". Лидери на опозиционните партии се обединиха в изказванията си за свободата, демокрацията и толерантността, както и в това, че идва краят на управлението на Вучич.

Председателят на Демократическата партия на Сърбия (ДПС) Санда Рашкович Ивич каза, че е необходимо да се борят за свободата и да не допускат "Сърбия да се превръща в Северна Корея".

Сръбската опозиция изригна срещу Вучич (ВИДЕО)
netinfo

"Премиерът Александър Вучич превърна политическата сцена в Сърбия в истинско блато, а депутатите в политически проститутки, запуши медиите, а с някои от тях направи това, което и Гьобелс не е направил. В момента тези медии изсипват възможно най-отвратителните обиди в Сърбия", каза още Ивич. Тя се обърна и към интелектуалците и каза, че "един ден ще се срамуват от лягането си пред Вучич".

От своя страна ръководителят на Либерално-Демократическата партия Чедомир Йованович подчерта, че днешният протест е за свободата, демокрацията и толерантността в Сърбия, а не за някой и друг глас от изборите.

Бившият президент и лидер на Социалдемократическата партия пък Борис Тадич, отново повтори, че е поставена под въпрос легитимността на избирателната система.

Партията на Александър Вучич спечели предсрочния вот в Сърбия

„Това е началото на края на Вучич", подчерта и лидерът на гражданско движение "Стига вече" Саша Радулович. "Сръбската прогресивна партия на Вучич претърпя поражение на тези избори и сега се опитва да промени волята на гражданите чрез манипулации", добави още Радулович.

Сръбската опозиция изригна срещу Вучич (ВИДЕО)
netinfo

Тази нощ РИК оповести резултатите от 99,82% от преброените бюлетини. Според тях Сръбската прогресивна партия (СПП) на премиера Александър Вучич получава 48,24%, Социалистическата партия на Ивица Дачич - 10,96%, Сръбската радикална партия на Войслав Шешел - 8,81%, Демократическата партия на Боян Пайтич - 6,03%, Движението "Стига вече" на Саша Радулович - 6,03%, Коалицията между СДП-ЛДП и ССВ начело с Борис Тадич - 5,02% и Коалицията Двери на Бошко Обрадович - СДП - 4,99%.

Източник: БГНЕС