Сомалийските пирати променят тактиката си
Сомалийските пирати променят тактиката си / снимкa: БГНЕС

В действията на сомалийските пирати се забелязва постепенна промяна - те вече вземат заложници, за да противодействат на обръча от военни кораби, които им пречат да плячкосват безнаказано, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на различни източници.

Пиратите използват испански рибари като жив щит при придвижването си от риболовния траулер "Аларкана" до пристанището Харадере и обратно. Под прикритието на "живия щит" пиратите обстрелвали испанска фрегата, която се опитала да се приближи до траулера. Близо до "Аларкана" е закотвен още един риболовен кораб с 23 руснаци на борда, съобщил за ИТАР-ТАСС Михаил Войтенко, редактор на интернет-изданието "Морски бюлетин", пише БТА.

Междувременно в Испания се разрастват протестните демонстрации, чиито участници настояват двама сомалийски пирати, заловени от испански военни, да бъдат освободени в замяна на екипажа на "Аларкана", който стана плячка на морските разбойници.

Съдбата на двама възрастни британски туристи, Пол и Рейчъл Чандлър, заловени от сомалийски пирати близо до Сейшелските острови, също е поставена на карта. Похитителите заплашили, че ще започнат да изтезават пленниците, ако британските власти не освободят пиратите, заловени от британски военни, съобщи ИТАР-ТАСС.

От доходоносен занаят пиратството се превръща за сомалийските бандити в средство да откупят собственото си съществувание, посочват наблюдатели, цитирани от агенцията.