Словения протестира пред Хърватия за нарушено въздушно пространство
Словения протестира пред Хърватия за нарушено въздушно пространство / снимкa: БГНЕС

Словения е връчила на Хърватия остра протестна нота за навлизане във въздушното й пространство на два хърватски военни самолета „Миг 21" миналия петък, съобщава словенският „Дневник", цитиран от БГНЕС.

Словенското Министерство на отбраната заяви, че на 19 юни военните радари на страната са засекли два хърватски военни самолета в тяхното въздушно пространство. Хърватските военни машини навлезли в съседната страна в района на Лендава. Центърът за контрол на въздушното движение предупредил пилотите. Те се идентифицирали съгласно предвидените процедури и в срок от една минута напуснали словенското въздушно пространство.

Самолетите придружавали китайска делегация, която била на посещение в Хърватия. Говорителят на външното министерство в Загреб Марио Драго заяви, че страната му е информирала предварително словенската страна за полетите в граничното пространство. Според вестник „Дневник", обществеността не била информирана за станалото, за да не се нагнетява допълнително напрежение в и бездруго напрегнатата атмосфера, създадена по повод двустранния спор за общата граница.