Пуерто Рико след урагана Мария
Пуерто Рико след урагана Мария / БГНЕС
Пуерто Рико е напълно унищожен от урагана Мария, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес, след като вчера обяви с указ бедствено положение на карибския остров, който е американска територия.

СНИМКИ: ПУЕРТО РИКО СЛЕД УРАГАНА МАРИЯ

Пуерто Рико е в много, много тежко положение. Електроснабдителната мрежа е разрушена, каза Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

На среща с украинския си колега Петро Порошенко американският президент каза, че ще посети острова, но не уточни кога, посочва Ройтерс.

В сряда: Ураганът „Мария“ връхлетя Пуерто Рико, взе жертва в Гваделупа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той съобщи също, че американските кризисни служби са започнали да оказват помощ за възстановяването на тази територия.

Пуерто Рико след урагана Мария
БГНЕС

Кметицата на пуерториканската столица Сан Хуан - Кармен Юлин Крус, се изказа по сходен начин за мащаба на причинените от урагана щети. "Сан Хуан вече не е това, което беше", каза тя. Според нея островът и неговите 3,5 милиона жители вероятно ще живеят без електричество през следващите четири до шест месеца.

Ураганът Мария, най-силната буря, преминавала през Пуерто Рико за последните близо 90 години, разруши вчера стотици домове, прекъсна електричеството на целия остров и предизвика обилни наводнения.

Ураганът "Мария" остави Пуерто Рико без ток

Достигайки сушата като буря от четвърта категория по скалата на Сафир-Симпсън, Мария отнесе покривите на сгради и превърна пътища в бурни реки, носещи отломки. Улиците на историческия стар град в столицата Сан Хуан бяха засипани с отломки от балкони, външни тела на климатици, съборени улични лампи, паднали електрически стълбове, мъртви птици и изкоренени дървета.

Ураганът "Мария" отне на Доминика „всичко, което може да се купи с пари“


Пуерто Рико след урагана Мария
БГНЕС

Ураганът Мария, който вече е от трета категория по петстепенна скала, се очаква да премине днес на стотина километра северно от Доминиканската република и да продължи пътя си към британските острови Търкс и Кайкос.

Ураганът взе 10 жертви при преминаването си над Гваделупа и остров Доминика.
БТА