Часове след като заблудена ракета донесе смърт от войната, бушуваща на прага им, селяните от Пшеводув в Югоизточна Полша, се мъчат да се приспособят към реалността, към новата и ужасяваща заплаха.

Много местни хора днес не пуснаха децата си да излязат навън, други оглеждаха щетите, нанесени на постройки от експлозията, която уби двама души в сушилня за зърно на 6 километра от границата с Украйна.

НАТО: Падналата в Полша ракета е на Украйна, но отговорността е на Русия

„Ужасена съм. Загинаха хора, които познавахме много добре“, каза пред журналисти Йоанна Магуш – учителка по полски в местното начално училище, което е само на 100 метра от мястото на взрива.

„Общността ни е много малка, един от загиналите мъже ми е колега“.
 

Пшеводув
БТА

След безсънната нощ директорката Ева Бира решава училището, което е на около 300 метра от мястото на взрива, да продължи да работи. „Казах на родителите, че не виждам причина да затворя училището, но децата не дойдоха. Изглежда родителите са ги оставили вкъщи заради засиленото полицейско присъствие“, каза тя за Ройтерс.

Магуш е била в друго училище в друго населено място, която става експлозията, но служител, който живее на около 15 километра от училището, й казал, че експлозията е избила прозорците там.

Една от жертвите е баща на бивш ученик, а другият загинал е съпруг на чистачка в училището, каза Бира.

Учителката споделя, че се тревожи за психологическото въздействие на взрива върху учениците й. „От началото на войната непрекъснато анализираме опасността, напоследък тя понамаля, но ето каква е днес ситуацията“, каза тя. „Ужасяващо е“.


Ракети паднаха в Полша и убиха двама, задействани са военни самолети

За момента не е ясно кой е изстрелял ракетата, за която президентът на САЩ Джо Байдън каза, че вероятно не е била изстреляна от Русия. Тя избухна, докато Москва обсипа украинската енергийна инфраструктура с ракетни нападения - с атаки, които според Киев са били най-тежките от началото на близо 9-месечната война. 

БТА