/ БГНЕС
В резултат на свирепите бури и проливните дъждове, които връхлетяха Франция, Швейцария и Италия този уикенд, загинаха петима души.

Трима души на 70 и 80 години загинаха в североизточната част на Франция, в района на Оуб, когато дърво премаза колата, в която пътуваха, по време на силните ветрове, съобщиха за АФП местните власти.

Четвъртият пътник е в критично състояние.

БГНЕС

В съседна Швейцария двама души загинаха, а трети е в неизвестност, след като проливни дъждове предизвикаха свлачище в югоизточната част на страната, съобщиха от полицията в италианскоезичния кантон Тичино.

Според местния ежедневник La Regione загиналите са две жени, които са били на почивка в алпийския регион.

Службите за спешна помощ преценяват как най-добре да евакуират 300 души, пристигнали за футболен турнир в Печа, а други близо 70 души са евакуирани от ваканционен лагер в село Моньо.

БГНЕС

По-рано полицията съобщи, че лошото време особено затруднява спасителните работи, тъй като няколко долини са недостъпни и са откъснати от електрическата мрежа.

Федералната система за предупреждение също така съобщи, че в част от кантона няма питейна вода.

В западния кантон Вале "няколкостотин" души бяха евакуирани и пътищата бяха затворени, след като Рона и притоците ѝ се преляха на различни места.

През изминалия уикенд екстремни валежи засегнаха и югоизточната част на Швейцария, като причиниха смъртта на един човек и големи щети.

В долината на река Аоста в Северна Италия потребителите на интернет споделиха снимки на зрелищни наводнения и пълноводни реки, които се спускат по планинските склонове.

Учените твърдят, че климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, увеличават тежестта, честотата и продължителността на екстремните метеорологични явления като наводнения и бури.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС