Скромно погребение получи крал Абдула, прекарал живота си в лукс
Скромно погребение получи крал Абдула, прекарал живота си в лукс / снимка: БГНЕС, архив

Саудитският крал Абдула, един от най-богатите мъже в историята, днес бе отнесен в обикновен бял саван и положен в гроб без никакво обозначение в гробище в Рияд, където почиват останките на много от неговите обикновени поданици, в унисон с аскетичните традиции, съобщи Ройтерс.

Саудитската държавна школа по уахабизъм смята показния израз на скръб и оплакване за грях, сравним с идолопоклонничеството. В Саудитска Арабия няма официални дни на траур, а знамената в кралството не са спуснати наполовина. Въпреки привидната популярност сред поданиците си, нямаше спонтанни събирания по улиците, с които да се отбележи кончината му. Правителствените офиси, затворени за традиционния петъчно-съботен уикенд, ще отворят както обикновено в неделя.

Скромното погребение на краля е в контраст с живота му, прекаран в лукс, какъвто може да се очаква от абсолютния монарх на световния лидер в износа на петрол.

Според уахабитския строг прочит на исляма, претенциозните светилища си противоречат с идеала за егалитаризъм, който трябва да обединява всички мюсюлмани. Някои последователи на уахабизма смятат, че този принцип изисква разрушаването на светилища на суфитски светци и шиитски имами в Близкия изток.

Саудитският крал Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд почина преди зазоряване на 90-годишна възраст. Тялото на монарха, покрито със златист саван, беше пренесено на носилка до джамията на имам Турки и поставено на земята, преди духовник да започне молитвата с "Аллах Акбар" ("Бог е велик").

Кратката молитва беше произнесена в присъствието на членове на кралското семейство, включително на новия крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, и множество лидери на арабски и мюсюлмански страни. След това тялото на починалия монарх беше положено в гробището Ал Од в съседство с джамията.

Мюсюлманската традиция повелява мъртвите да бъдат погребвани бързо. От съобщението за смъртта на крал Абдула до погребението му изтекоха по-малко от 15 часа.

Лидерите на редица арабски и мюсюлмански страни участваха в заупокойната молитва, посочва ТАСС.

Новият саудитски крал Салман обеща да продължи политиката на своите предшественици, следвана от създаването на страната. В първата си реч като монарх той подчерта, че "арабските и ислямските страни имат крайна нужда от солидарност и единство". Това беше прието като намек за хаоса в Близкия изток, докато екстремистката групировка "Ислямска държава" контролира една трета от Сирия и Ирак, отбелязва АП.

Източник: БТА