Сирийски проектозакон налага визи за арабите
Сирийски проектозакон налага визи за арабите / снимка: БГНЕС, архив

Сирийските власти са изготвили проектозакон, според който арабите от други държави ще трябва да имат виза, за да посетят страната, съобщава проправителствен сирийски вестник.

Ако бъде одобрен, законът ще изисква „всеки, който влиза или излиза от територията на Сирия да има валиден паспорт, който ще бъде подпечатан с виза в някоя от нашите дипломатически мисии в чужбина”. Гражданите от съседни на Сирия държави, с които има „специални, двустранни или международни споразумения, са изключение”.

Арабите и другите чужденци, които посещават Сирия, ще трябва да посочат причина за посещението си и адрес на пребиваването им в допълнение към информация за тяхната платежоспособност.

Нарушителите на реда ще излежават присъди от 6 месеца до 2 години затвор и глоба от 50 000 до 100 000 сирийски лири (350-700 долара). Всеки, който опита да пресече границата незаконно, ще бъде обект на същите наказания, посочва БГНЕС.

Граждани на държави, които са „в състояние на война” с Дамаск или по време на конфликта са прекъснали дипломатическите си отношения със страната, ще заплащат по-високи наказания - от 50 000 до 200 000 лири (350-1400 долара) за липса на валидна виза. Наказанието с лишаване от свобода също е по-тежко: между една и три години затвор.

Всеки, който опита да влезе или излезе от територията на Сирия незаконно или бъде открит в пограничен район без основателна причина ще получи присъда между 1 и 5 години затвор.

Официален Дамаск многократно е обвинявал за насилието в страната терористите, които проникват незаконно на територията на Сирия. Повечето арабски държави са на страната на опозицията, а от март миналата година Сирия се представлява в Лигата на арабските държави от опозиционната Национална коалиция.