Силно земетресение разлюля Гърция, има жертви и ранени
Силно земетресение разлюля Гърция, има жертви и ранени / снимки: Dariknews.bg, Елена Банкова
Силно земетресение разлюля Гърция
82774
Силно земетресение разлюля Гърция
  • Силно земетресение разлюля Гърция

Има загинали и ранени при силното земетресение в Северозападна Гърция, регистрирано тази сутрин. Първият силен трус е регистриран тази сутрин в 8.10 часа с епицентър на 25 километра от остров Лефкада. Последваха много вторични трусове, като най-силният от тях е със сила 5,3. Според гръцки сеизмолог е рано да се твърди, че трусът от 6,5 е бил най-силният и може да последват и по-силни.

Две възрастни жени са загинали, а четирима души, сред които две деца, са били ранени при земетресението. Трусът е причинил сериозни щети в района на селището Василики.

При първото земетресение, регистрирано в 8,10 минути тази сутрин, 70-годишна жена е загинала, след като къщата й е била смазана от скала в района на Василики. Местните власти съобщават за още една жертва. 60-годишна жена в селището Атани също е била премазана от паднала сграда.

Силно земетресение разлюля Гърция, има жертви и ранени
netinfo
Четирима души са били ранени и са настанени в болница. Пострадали са момче на 12 години от село Василики, 10-годишно момче от района на Лигии, една 88-годишна жена от село Пинакохори и мъж на 45 години от административния център на остров Лефкада.

Премиерът Алексис Ципрас е разпоредил на правителствен екип да замине за острова, за да координира усилията във връзка със заметресението.

Представител на местната власт в Атани е съобщил пред изданието Нюз.ин, че църквата "Св. Параскева" в района на селището е рухнала, както и че кирпичени къщи в селищата Атани, Драгано и Комильо са разрушени.

Според Сеизмологичния институт в Атина първият трус е усетен в голям периметър - както на Йонийските острови, така и в континентална Гърция. Земетресението е било продължително. Жителите на острова се страхуват да влязат в домовете си. Властите предупреждават жителите на Лефкада и съседните острови да не се приближават до стари постройки и да не оставят децата си без надзор.

Сеизмолози от Геодинамичния институт в Атина съобщиха, че не очакват по-силен трус от първия.

Професорът по геология Герасимос Хулиарас обаче заяви, че са необходими няколко денонощия, за да си каже със сигурност, че земетресението от 6,5 е най-силното.

Междувременно вторичните трусове продължават. Регистрирани са над 20 труса. Най-силният от тях е с магнитуд 5,3, има и два труса с магнитуд 4,7 и 4,8. Вторичните трусове се усещат и на съседните острови.

У нас земетресението не е усетено, съобщи за Дарик проф. Емил Ботев, ръководител на секция „Сеизмология" в Геофизичния институт на БАН: „Специално за България се знае, че не е усетено - достатъчно е далече, макар че магнитудът му е голям. В района на Йонийските острови отдавна стават силни земетресения. Неотдавна имаше трус от 6,9. Това е един период на активизация в района".

Проф. Ботев каза още, че земетресенията в Гърция, дори и тези, които са по-близо до България, нямат пряка връзка със сеизмичната дейност на територията на нашата страна: „Достатъчно далече е от територията на нашата страна. Евентуално някаква връзка може да се търси с някои земетресения, които стават на север от Халкидики - т.е. в континенталната част, защото дори тези, които са по Северноегейския ров, точно под ръкавите на Халкидики - това е т.нар. ров, който отделя Родопската част на територията на Гърция от северно Егейско море. Там е по-близо до територията на нашата страна, но дори там да стане такова силно земетресение, връзката не е пряка с територията на нашата страна. В този район земетресение с магнитуд 6,9 имаше преди две години на 24 май. Тогава имаше въздействие в Кърджалийско до Хасковско, но елементарно въздействие".

Силно земетресение разлюля Гърция, има жертви и ранени
netinfo