/ iStock/Getty Images
Сибирската част на Арктика губи по над 11 милиарда тона лед годишно заради глобалното затопляне, съобщи сайтът Юрикалърт, като цитира изследване на учени от университета на Единбург. Данните са за периода между 2010 г. и 2018 г.

Разтопяването на ледниците и ледените шапки на двата архипелага Нова Земя и Северна Земя води до образуването на огромно количество вода, с което могат да се напълнят почти пет милиона плувни басейна с олимпийски размери за една година. Сателитните данни показват, че количеството разтопен лед би могло да потопи под повече от 2 метра вода територия с площта на Нидерландия.

От Хималаите до Арктика - топенето на ледниците се ускорява

Затоплянето на Северния ледовит океан изглежда има съществена роля за ускореното топене на ледовете, е мнението на изследователите. Те използват данни, събрани от спътника "КриоСат-2" на Европейската космическа агенция, за да следят промените във височината и масата на ледените шапки и на ледници. Събраната информация показва очевидна връзка между повишаването на атмосферните и океанските температури, и увеличаването на количеството разтопен лед от двата архипелага.

Изтъняването на леда вече сериозно се отразява на ледниците и ледените шапки, смятат учените. Топенето им ще продължи и в бъдеще, а леда в някои от ледените шапки е на възраст от около 12 000 години.

Изследването, което е направено с подкрепата на Европейската космическа агенция, е публикувано в "Джърнъл ъв джеофизикал рисърч: ърт сърфис".
БТА