/ / iStock/Getty Images
Швейцария обяви по-строги мерки за борба с коронавируса след увеличение на случаите на зараза и откриване на случаи на новия вариант Омикрон в страната, предаде Ройтерс.

Правителството каза, че ще бъде разширено прилагането на изискването за носене на маски и представянето на сертификат, доказващ ваксинация или преболедуване. Маски ще трябва да се носят на закрити места, където важи задължението за показване на сертификат.

Властите също така засилиха призива за работа от къщи и позволиха до различни обекти и събития да се допускат само ваксинирани или преболедували.

Мерките ще влязат в сила от понеделник и ще действа до 24 януари.

Правителството заяви, че оценява сегашната ситуация като "много критична". "Появата на варианта Омикрон също създава нови предизвикателства за справянето с пандемията", каза федералният съвет.

Според националната здравна служба вече има три потвърдени случая на новия вариант в страната.

Швейцария също така се бори с нарастване на броя на заразяванията с вируса. През последните 14 дни са регистрирани над 96 000 случая. На 29 ноември бяха отчетени 11 340 заразявания - най-високото ниво от началото на кризата с коронавируса.

Правителството напоследък затегна и ограниченията за влизане в страната, като въведе изискване пътниците от 23 държави да представят отрицателен тест и да бъдат под карантина 10 дни.

Властите казаха, че от 4 декември ще изваждат страни от карантинния списък, но ще прилагат по-строги задължения за тестване при влизане в Швейцария.
 
БТА