Двете спечелили изборите партии в Италия са се обединили около номинацията на професора по право Джузепе Конте за премиер на Италия
Двете спечелили изборите партии в Италия са се обединили около номинацията на професора по право Джузепе Конте за премиер на Италия / БГНЕС
Лидерите на антисистемни италиански партии Матео Салвини от Лигата и Луиджи Ди Майо от Движението 5 звезди обявиха тази вечер, че отново номинират професора по право Джузепе Конте за премиер, предаде Ройтерс. В общо изявление след няколко часа преговори в парламентарните си офиси в Рим Ди Майо и Салвини съобщиха, че са постигнали споразумение да възродят предложеното от тях коалиционно правителство.

"Изпълнени са всички условия за политическо правителство на "5 звезди" и Лигата", заявиха лидерите. Джузепе Конте, остава изборът на коалицията за премиер, потвърдиха те. "Може би най-сетне сме успели, след толкова много пречки, атаки, заплахи и лъжи", написа Салвини във Фейсбук малко след като споразумението беше оповестено.

Номинираният за премиер на Италия върна на президента мандата за съставяне на кабинет

Икономистът Карло Котарели се отказа от мандата да състави правителство на Италия,
съобщи тази вечер Уго Дзампети, генерален секретар на президентската администрация, цитиран от световните агенции. След като лидерите им Ди Майо и Салвини официално обявиха тази вечер, че са постигнали споразумение за съставяне на политическо правителство начело с Джузепе Конте, Котарели се отказа да сформира технически кабинет, който трябваше да изпълнява служебни функции само няколко месеца до нови избори.

"Президентът Серджо Матарела прие доктор Карло Котарели, който му върна мандата за съставяне на правителство и се отказа да го оглави. Държавният глава му благодари за работата", каза Дзампети.

Президентът Серджо Матарела се противопостави на първия опит на Лигата и Движението 5 звезди да съставят кабинет, като отхвърли номинирания за министър на икономиката Паоло Савона, който е твърд противник на единната европейска валута.

Матарела бе предложил на икономиста Котарели, работил години в МВФ, да сформира "неутрално" правителство след като се провали опитът за съставяне на коалиционен кабинет с участието на Движението 5 звезди и Лигата, победители на парламентарните избори на 4 март. След като е постигнато споразумение между двете партии, Котарели връща мандата.

Списъкът с кандидатите за министри, който трябва да бъде одобрен от президента, ще бъде огласен от Конте, който още тази вечер бе приет от президента.

Джузепе Конте е новият италиански премиер (ВИДЕО)

Според партийни източници са съгласувани имената в бъдещия кабинет. Джовани Триа, малко известен професор по икономика в римския университет Тор Вергата, ще получи ключовото икономическо министерство.

Според източниците и двамата лидери ще бъдат в новото правителство - за Ди Майо е предвиден поста министър на промишлеността, а за Салвини - на вътрешните работи.
Церемонията по полагане на клетвата може да се състои още в първия ден на юни, в навечерието на националния празник на 2 юни - Деня на републиката. След това правителството ще бъде подложено на парламентарен вот на доверие.