Ширак: ЕС да изпълни обещанията си към България
Ширак: ЕС да изпълни обещанията си към България / netinfo

Френският президент Жак Ширак заяви, че Евросъюзът трябва да изпълни обещанията си към страни кандидатки като България, Румъния, Хърватия и Турция, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно той изтъкна, че при определяне на скоростта на разширяване трябва да се има предвид възможността на Евросъюза да "абсорбира" нови членки.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел Ширак и други европейски лидери изразиха надежда, че Германия ще може да даде тласък на въпроса за европейската конституция, когато поеме ротационното председателство на организацията на 1 януари 2007 г.

Асошиейтед прес отбелязва, че на тази дата България и Румъния трябва да се присъединят по план към Евросъюза, увеличавайки броя на членките му до 27 държави и засилвайки още повече натиска върху претоварените европейски институции.

Ние разчитаме на потенциала на Германия като двигател на европейската интеграция и на това, че предстоящото й председателство ще бъде използвано, за да се придвижат нещата напред, заяви словашкият външен министър Едуард Кукан.