Шиндзо Абе поднесе съболезнования на пострадалите от японския експанзионизъм
Шиндзо Абе поднесе съболезнования на пострадалите от японския експанзионизъм / netinfo

На церемония в Токио по повод 62-ата годишнина от капитулацията на имперска Япония премиерът Шиндзо Абе отново изрази от името на страната си "дълбоки съжаления" и поднесе съболезнования на пострадалите от насилието, белязало японския експанзионизъм от 20-ия век, предаде Франс прес.

Япония причини огромни щети и страдания на много страни, по-специално на азиатските народи, заяви Абе в присъствието на император Акихито и императрица Мичико, ръководители на парламента, министри и близки на загиналите по време на Втората световна война. Премиерът подчерта, че Япония се отказва от войната и смята да полага усилия за укрепване на мира в целия свят, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Първият министър-председател на страната, роден след войната, повтори думите на своите предшественици, изричани при подобни случаи, допълва АФП.

За разлика от предишния премиер Джуничиро Коидзуми приемникът му реши да не отива на поклонение в храма Ясукуни, смятан в съседните азиатски държави за крепост на японския милитаризъм, изтъква руската агенция. В помениците на храма са записани имената на 2,5 милиона японци, загинали във войните, водени от Япония през 19-и и 20-и век.

По-рано Шиндзо Абе положи венец на токийското гробище "Тидоригафути", където почиват останките на неизвестни японски войници и граждански лица, загинали по време на Втората световна война, добавя ИТАР-ТАСС.

Повече от 60 години след края на войната в Китай и на Корейския полуостров, някогашни японски колонии, още са живи настроенията срещу Токио. Там редовно обвиняват японските ръководители, че им липсва искреност и дух на покаяние, посочва АФП.

Националист и наследник на династия от политици консерватори, Шиндзо Абе предизвика тази пролет възмущение в Азия с твърдението, че "никакви сигурни свидетелства" не доказват "принудителното" набиране на жени от армията на имперска Япония като сексуални робини за войниците в окупираните страни. Същевременно обаче, откакто дойде на власт през септември 2006 г., Абе се придържа към политика на разведряване и сближаване с Пекин и Сеул, припомня АФП.