/ БГНЕС
Японският премиер Шиндзо Абе, който е на обиколка в страните от Персийския залив, заяви, че вижда в региона признаци на успокояване на напрежението, в края на визитата си в Саудитска Арабия, където се срещна с крал Салман и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Според японското външно министерство, Абе е разговарял с престолонаследника на четири очи, като при разговора са присъствали само преводачи, предаде ТАСС.

НАТО ще разшири присъствието си в Близкия изток в съгласие с държавите от региона

"Благодарение да сдържаността, проявена от замесените страни в региона, сега се наблюдава движение към успокояване на напрежението. Важно е да се използват откриващите се възможности и да се подкрепя подобна тенденция с цел мирното решаване на проблемите чрез диалог", заяви премиерът пред телевизия Ен Ейч Кей.

Захариева: „Ислямска държава“ ще се възстанови много бързо, ако ЕС и НАТО се изтеглят от Ирак

Абе напомни, че Япония получава значителна част от енергийните ресурси от Близкия изток, като подчерта важността на решението на своето правителство да изпрати в Оманския залив боен кораб и самолет за морско патрулиранес цел гарантиране на сигурността а корабоплаването. Според Абе Иран е проявила разбиране към решението на Токио, подкрепено и отръководството на Саудитска Арабия.
БТА