Туитър в продължение на години позволяваше на Тръмп неща, за които бяха заличавани акаунтите на други потребители
Туитър в продължение на години позволяваше на Тръмп неща, за които бяха заличавани акаунтите на други потребители / Gulliver/Getty Images
Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси нарече решението за трайно блокиране на акаунта на американския президент Доналд Тръмп като правилно, но опасно като прецедент за мощта на компанията. По-рано Twitter и Facebook обявиха безсрочно замразяване на акаунтите на Тръмп, обвинявайки го в подстрекателство към насилие.
  Други социални мрежи последваха примера. „Не празнувам и не съм горд, че трябваше да блокираме акаунта на Доналд Тръмп в Twitter ... След ясно предупреждение, че ще предприемем това действие, взехме решение въз основа на най-добрата информация, която имахме относно физическите заплахи за сигурността - както в Twitter, така и извън него. Беше ли правилно? Вярвам, че това беше правилното решение за Twitter ", написа Дорси в Twitter.



"Вярвам, че блокирането идва в крайна сметка заради нашата (на Туитър) неспособност да насърчим здравословната комуникация. И е време да помислим за нашите действия и за нашето обкръжение“, каза ръководителят на компанията.

"Необходимостта да се предприемат тези действия разделя обществото. Те ни разделят, ограничават способността за изясняване, коригиране и извличане на поука. И създават прецедент, който според мен е опасен: силата на един човек или корпорация е над глобалния обществен дебат", каза още Дорси.

Twitch, Twitter, Facebook, Youtube и Instagram блокираха акаунтите на Тръмп за различен период от време заради изявленията му преди безредиците на 6 януари във Вашингтон.

Причината бяха видео и текстови съобщения в социалните медии до протестиращите, завзели сградата на Капитолия във Вашингтон. Призовавайки ги, от една страна, да се държат мирно и да се приберат вкъщи, Тръмп същевременно ги нарече „патриоти“ и отново повтори тезата си за изборна измама при победата на Джо Байдън.

Превод и редакция: DarikNews