/ iStock/Getty Images
Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за защита от онлайн омраза и за прекратяване на дехуманизиращата политика на идентичност като част от по-внимателна среда на социалните медии през 2023 г.

"Надеждата ми за следващата година е да водим живота си индивидуално и колективно, с доброта, съпричастност и единство, в начина, по който се отнасяме един към друг", каза Тюрк в навечерието на Нова година.

Върховният комисар на ООН по правата на човека призова хората да изразяват несъгласието си с уважение към другия и да направят следващата година света по-достойно място.

"Надявам се, че докато се ориентираме в живота си онлайн, ще имаме свободата да изразяваме себе си, с увереността, че сме защитени от омраза и дезинформация", каза той в изявление.

"Че ще бъдем внимателни, когато споделяме възгледите си. Да мислим за човека от другата страна на екрана. Да изразяваме несъгласие с уважение и да приемаме разнообразието. Няма място за дехуманизиране на другия чрез използване на унижаващи етикети или политика на идентичността."

Тюрк встъпи в длъжност през октомври и в една от първите си важни изяви призова новия собственик на Twitter Илон Мъск да превърне зачитането на правата на човека в централен елемент на социалната мрежа.

Австрийският дългогодишен служител на ООН предупреди срещу разпространяването на реч на омразата и дезинформацията и подчерта необходимостта от защита на личния живот на потребителите.

Във вторник Тюрк заяви, че талибаните трябва незабавно да отменят политиките си, насочени срещу жените и момичетата в Афганистан, като заклейми "неразбираемите" ограничения, които оставят половината от населението в социална и икономическа изолация.

През 2023 г. "трябва да гарантираме, че правата на жените, например, се спазват у дома и на обществени места, че жените и момичетата имат пълно равенство и свобода от дискриминация", настоя той в петък.

А по отношение на околната среда добави: "Защитавайки правата на настоящите и бъдещите поколения, нека се отнасяме към нашата планета с добротата и смирението, които тя заслужава."

Тюрк заяви, че когато един човек е наранен, "се предизвиква вълна от болка и страдание, която в крайна сметка наранява всички нас".

Той призова хората да говорят, когато другите са ощетени, като заяви, че всеки трябва да може да упражнява правата си в пълна безопасност.

"С наближаването на 75-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека през следващата година нека се стремим да направим света по-достоен", каза той и допълни: "Свят, в който правата на всеки се зачитат."
БГНЕС