Шефът на Бритиш петролиъм ще подаде оставка през октомври
Шефът на Бритиш петролиъм ще подаде оставка през октомври / Reuters

Главният изпълнителен директор на "Бритиш петролиъм" Тони Хейуърд ще подаде оставка през октомври и ще заеме пост в смесеното дружество на британската енергийна компания в Русия Ти Ен Кей - Би Пи. Това заяви добре осведомен източник, цитиран от Асошиейтед прес.
   
Той пожелал да запази анонимност, тъй като все още не е направено официално съобщение по въпроса. Бордът на Би Пи се събира на заседание тази вечер - ден преди компанията да обяви резултатите си за второто тримесечие.
   
Все още не е ясно какъв пост ще заеме Тони Хейуърд в Ти Ен Кей - Би Пи. "Бритиш петролиъм" притежава дял от една втора от смесеното дружество, което е третата по големина петролна компания в Русия.
   
Вероятният наследник на Тони Хейуърд като главен изпълнителен директор на Би Пи е управляващият директор на британския енергиен гигант Боб Дъдли. Американецът Дъдли ръководи операцията на "Бритиш петролиъм" по сдържане на петролния разлив в Мексиканския залив, причинен от авария на платформа на компанията, пише БТА.
   
Тони Хейуърд стана символ на неуспешните опити на Би Пи да се справи с най-тежката екологична катастрофа в историята на Съединените щати. При това Хейуърд направи няколко гафа след началото на теча. Той заяви, че иска да си върне живота обратно, и отиде на състезание с яхти край Великобритания, докато петролът се изливаше по крайбрежието на Мексиканския залив.