Схефер: НАТО и Русия имат огромен терен за обща работа
Схефер: НАТО и Русия имат огромен терен за обща работа / netinfo

НАТО и Русия имат огромен терен за обща работа. Ключовите думи в отношенията между нас са конструктивно взаимодействие, дори ако не сме съгласни за нещо, заявява генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер в интервю за московския в. "Новие известия".

Тази година Русия и НАТО ще отбележат двоен юбилей. На 27 май 1997 г. тогавашният руски президент Борис Елцин и лидерите на държавите от алианса подписаха Основополагащия акт Русия-НАТО, а на 28 май 2002 г. Владимир Путин и ръководителите на натовските държави приеха Римската декларация, с която бе създаден нов форум за сътрудничество в сигурността - Съветът НАТО-Русия, припомня вестникът.

В сътрудничеството си НАТО и Русия са постигнали много практически резултати, подчертава Схефер в интервюто, съобщи БТА. Алиансът не смята Русия за заплаха, изтъква той в отговор на въпрос за плановете на Вашингтон да разположи елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа.

Този проект, а също и проектите на НАТО за европейска "континентална" ПРО и за т. нар. ПРО на театъра на военните действия, ако бъдат реализирани, ще се допълват взаимно и по никой начин не могат да отслабят отбранителната способност на Русия. Десетте ракети прехващачи в Полша изобщо не биха могли да повлияят на онова, което Русия иска или не иска, допълва генералният секретар на пакта.

Страните от НАТО няма да ратифицират Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), докато Русия не изпълни договореностите от Истанбул /според които Москва трябва да изтегли военните си части от Грузия и Молдова - б. р./. Алиансът отбелязва напредък в Грузия, където руските и грузинските военни успяха да се споразумеят, но не и в Приднестровието. Смятам, че ключова фигура тук е Смирнов /Игор Смирнов, президентът на непризнатата Приднестровска Молдовска република - б. р./, на когото Москва трябва да повлияе, посочва Схефер.

Не зная дали на следващата среща на върха през 2008 г. ще има нови покани за членство в НАТО. Това зависи от готовността на желаещите да влязат в алианса и от политическото решение на лидерите на страните от пакта, добавя генералният секретар на НАТО пред "Новие известия".