Севернокорейци отпразнуваха водородната бомба с фойерверки
Севернокорейци отпразнуваха водородната бомба с фойерверки / БГНЕС

Властите на КНДР в Пхенян днес организираха фойерверки в чест на извършения първия тест на водородна бомба.

По време на светлинното шоу десетки хиляди ликуващи жители на столицата се събраха на централния площад "Ким Ир Сен". Организиран бе и митинг, посветен на теста, който всъщност е четвъртият ядрен опит в Северна Корея.

Северна Корея и нейният ядрен потенциал

В своята реч премиерът Пак Бон Дю отбеляза, че тестът е извършен "в интерес на самоотбраната за надеждна защита на суверенитета на страната в условията на ядрена заплаха и изнудване от страна на враждебните на Пхенян сили". "Само мощна ядрена сила е в състояние да спре интригите на агресорите и да гарантира мира и сигурността на страната", посочи той.

Премиерът подчерта още заслугите на първия секретар на Работническата партия на Корея и първия председател на Националната комисия на отбраната Ким Чен Ун, който има голям принос за укрепването на националните въоръжени сили.

Днес, 8 януари, е рожденият ден на лидера на страната, но на официално ниво тази дата не се афишира. Подобни масови митинги в подкрепа на политиката на партията и нейния лидер бяха проведени и в други градове в Северна Корея.

Реакциите след предполагаемия севернокорейски опитс водородна бомба

На 6 януари по заповед на лидера Ким Чен Ун в Северна Корея бе тествана водородна бомба, която местните медии нарекоха "успешна".

"Това е "сериозно предупреждение към водените от САЩ враждебни сили, участващи в антипхенянска политика на ядрено изнудване и заплахи", съобщи информационната агенция ЦТАК.

В публикуван доклад след тестовете правителството отбелязва, че това е отговор на агресивната политика на Вашингтон. "Корейският полуостров се превърна в гореща точка, на която може по всяко време да избухне ядрена война. Следователно, решението на КНДР да се осигури достъп до водородната бомба е законно право на суверенна държава за целите на самозащитата", се казва в изявлението.

Правителството съобщи, че Северна Корея е "отговорна ядрена държава" и ще използва ядрени оръжия само в случай на "пряка заплаха" за своя суверенитет. В допълнение Пхенян увери, че не възнамерява да прехвърли ядрената технология на трета страна.

Източник: БГНЕС