Северна Корея ще демонтира ядрените инсталации в Йонбьон до 31 декември
Северна Корея ще демонтира ядрените инсталации в Йонбьон до 31 декември / netinfo
Северна Корея се ангажира да демонтира ядрените инсталации в Йонбьон до 31 декември, предадоха световните агенции, позовавайки се на общо изявление, представено днес от Китай от името на страните, участващи в шестстранните преговори.

Пхенян прие график за следващите етапи от унищожаването на ядрената му програма и обеща да оповести пълния списък на ядрените си инсталации, посочва Франс прес.

По молба на другите участници в преговорите САЩ ще ръководят дейностите по демонтирането и ще предоставят необходимите за тях първоначални финансови средства, се казва в изявлението. САЩ ще оглавят експертна група, която в идните две седмици ще бъде в КНДР, за да подготви демонтажа на ядрените инсталации, отбелязва Ройтерс.

Изявлението е резултат от преговорите миналата седмица между Северна и Южна Корея, САЩ, Китай, Русия и Япония, уточнява ДПА. Американският президент приветства днес споразумението, по силата на което Пхенян ще затвори ядрените си инсталации до края на годината, заяви говорителят на президентския Съвет за национална сигурност Гордън Джондроу.