/ ThinkStock/Getty Images
Северна Корея заяви, че е извършила тест на своята "подводна ядрена оръжейна система" в отговор на ученията на САЩ, Южна Корея и Япония тази седмица, предаде Би Би Си.

Тестът на предполагаемите ѝ подводни дронове с ядрено оръжие е бил проведен край източното ѝ крайбрежие, съобщават държавните медии.
Пхенян и преди е заявявал за тестове на своята система "Haeil-5-23", но оръжията никога не са били подлагани на тестове.

Южна Корея и съюзниците ѝ все още не са отговорили на последната провокация. Но тя идва в момент, когато Северът увеличи военните си действия през последните седмици, включително като заяви, че е разположил нова балистична ракета със среден обсег на действие на 14 януари.

Това се случи след учения с бойна стрелба по морската граница с Южна Корея през първата седмица на януари.
Лидерът на Пхенян Ким Чен Ун е все по-агресивен в политическата си реторика - през последните месеци той прекрати няколко споразумения, целящи поддържане на мира.

Северна Корея заяви, че е била провокирана от съвместните учения на Вашингтон, Сеул и Токио да извърши тест на подводните си оръжия, според съобщение на държавната агенция KCNA.
БГНЕС