/ NOVA
От началото на август тази година районът западно от Солун показва известна сеизмична активност, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция “Сеизмология” в Геофизичен институт (дн.НИГГГ-БАН), цитирана от Агенция "Фокус".

След три земетресения с магнитуди 3.0-3.4 и няколко по-слаби, на 10 август, понеделник, последва земетресение с магнитуд 4.4 според Евро-Средиземноморския сеизмологичен център и магнитуд по скалата на Рихтер 4.0 според сеизмологичната лаборатория на Атинския университет. Трусът е усетен в епицентралния район с интензивност под V степен; следователно повреди не би следвало да има. Усетен е на места в Албания, Косово, Северна Македония, България. “Афтершоковете” на засега максималното земетресение са описани подробно в каталога на атинската сеизмологична лаборатория. За около 3 денонощия националната лаборатория от Атина съобщава 23 вторични труса; три от тях са с магнитуд 3.5-3.8, останалите – с магнитуд 1.5-2.9.

Днес, четвъртък, в същото огнище са регистрирани още два вторични труса с магнитуд 2.5 – в 1 часá след полунощ и около 9 сутринта. Активирана е горната част на земната кора до дълбочини 15-17 км.

През 1978 година на около 60 км източно от новата земетръсна активност в района на Солун се реализира сеизмична серия, чийто максимален магнитуд на 20 юни 1978 бе 6.5 по Рихтер или 6.2 по динамичната скáла. Последствията от силните трусове в серията (предхождащ с магнитуд 5.8 и последващ на 4 юли с магнитуд 5.1) се резюмират в следното: 49 унищожени човешки живота, 100-220 ранени, 3170 сгради със значителни повреди и 13918 с умерени повреди, около 50 хиляди постройки без повреди. Максималната интензивност е оценена на VIII степен от 12-степенната скáла. Интересен факт, свързан със серията земетресения от 1978 година, е че повишена сеизмична активност в огнището на земетресението от 20 юни започва на 8 май. Тогава учените не съумяват да идентифицират сеизмичната активност между 8 май и 20 юни като форшокова. Трусът с магнитуд 5.8, станал на 23 май не подсказва, че около месец по-късно следва още по-силен трус. Очевидно, сеизмологичната общност трябва да извършва специални наблюдения над готовността на активирания район за продуциране в бъдеще на по-силни земетресения. Още повече, че в района липсва активност вече 17 месеца, а през последните 15 години максималният земетръсен магнитуд е 4.4, при това само за трети път.
Агенция "Фокус"