Седмият крал на Белгия Филип се възкачи на престола
Седмият крал на Белгия Филип се възкачи на престола / снимка: Gulliver/Getty Images

Седмият крал на Белгия - Филип, положи клетва пред Федералния парламент на общо заседание на Камарата на представителите и на Сената. На церемонията, последвала днешната абдикация на крал Албер Втори, присъстваха също представители на институциите на ЕС, както и на дипломатическия корпус в Брюксел.

Кълна се да спазвам конституцията и законите на Белгия, да поддържам националната независимост и териториалната цялост на държавата, произнесе новият крал на трите национални езика - фламандски, френски и немски, съобщава БТА. В последвалото му слово бе посочено, че Белгия е част от европейския проект, създаден да осигури напредък и солидарност. Давам си сметка за отговорността, която поех в служба на всички белгийци. Ще укрепя диалога с гражданите, ще развиваме държавата с таланта на всеки, заяви крал Филип. Всеки следва да има възможност за своето развитие, добави той.

Председателят на Камарата на представителите Андре Флао отбеляза, че днешната церемония се различава от възкачването на престола преди 20 години на крал Албер Втори, тъй като тогава държавният глава е положил клетва в условията на траур заради смъртта на крал Бодуен. Днес сме изключително щастливи, допълни той. Белгия винаги е била демокрация, макар прекъсвана от двете световни войни; кралят, отговорните политици и гражданите, винаги са намирали пътя на съгласието и равновесието, посочи Флао. Въпреки различията в обществото, винаги сме намирали правилния път, макар понякога да сме достигали до ръба на сюрреализма, коментира той. Флао пожела на крал Филип дълго и успешно управление.

В пленарната зала на парламента присъстваха 500 гости, а новият крал пристигна за церемонията заедно с кралица Матилда в открит черен Мерцедес 600 "Ландолет", производство 1967 година. В пленарната зала той зае мястото си на трон с пурпурна тапицерия и позлатен обков, с лъвски глави в края на подлакътниците.

Началото на церемониите по абдикацията и интронизацията

С обща молитва в катедралата "Сен Мишел и Гюдюл" в Брюксел започнаха церемониите по абдикацията на краля на белгийците Албер Втори и интронизацията на новия държавен глава - крал Филип. Кралското семейство влезе в катедралата видимо развълнувано, под звуците на камбани и на дълго нестихналите овации на множеството пред храма и на официалните гости на церемонията. От името на четирите общности в страната - валонци, фламандци, немскоезичното малцинство и чуждестранните представители - бяха отправени молитви за кралското семейство, за жертвите на войните и тероризма, за мир по света. Церемонията в катедралата завърши с химните на Европа и на Белгия, изпълнени от кралския духов оркестър.

В 11.30 часа българско време кралят на Белгия Албер Втори подписа документите за своята абдикация в полза на сина си принц Филип. Церемонията се състоя в Тронната зала в двореца в центъра на Брюксел. Досегашният държавен глава положи подпис под два документа, които ще бъдат пазени в архивите на двореца и на Министерството на правосъдието. Документът бе подписан също от 16 свидетели.

Седмият крал на Белгия Филип се възкачи на престола
netinfo

Час и половина по-късно престолонаследникът принц Филип положи конституционна клетва като седмия крал на Белгия пред Федералния парламент.

В последното си слово като държавен глава крал Албер Втори отправи благодарности към държавниците за осигурения напредък на страната по време на неговото 20-годишно управление. Кралят изрази специални благодарности към премиера Елио ди Рупо, който прие и изпълни успешно трудната задача за съставяне на настоящото правителство след политическа криза, продължила рекордните 541 дни. По думите на краля, правителството е предприело необходимите мерки, за да запази благоденствието на всички белгийци.

Кралят благодари и на председателите на осемте партии, извършили шестата реформа на държавата. Гласът му заглъхна, когато благодари на съпругата си кралица Паола за това, че е била до него.

В обръщение към принц Филип кралят посочи, че престолонаследникът има всички качества, за да служи на Белгия с новата отговорност, която поема. Имаме пълно доверие в теб и чудесната ти съпруга Матилда, добави Албер Втори. Той призова политиците да работят неуморно за силата на Белгия и за мир, както и да защитят общото благосъстояние на гражданите. Кралят пожела Белгия да продължи да вдъхновява Европа, която търси единство в различността.

На днешната церемония бяха поканени всички партии в Белгия, с изключение на представителите на крайните националисти от Влаамс Беланг (Фламандски интерес). Представителят на умерените националисти от Нов фламандски алианс, които са най-голямата политическа сила в страната и настояват за ограничаването на правомощията на краля до чисто представителни функции, се яви на церемонията без вратовръзка и заяви, че е там телом, но не и духом.

Седмият крал на Белгия Филип се възкачи на престола
netinfo

Предстои крал Филип и кралица Матилда да напуснат сградата в същия автомобил, но вече придружени от конен полицейски ескорт от 130 кавалеристи. Наблюдатели отбелязват, че за пръв път крал присъства на клетвата на друг крал в историята на страната.

В следобедните часове новият държавен глава ще приеме традиционния военен парад, в който ще участват 1300 пехотинци и десетки въздухоплавателни средства на Военновъздушните сили. Очаква се парадът да бъде наблюдаван на живо на Кралския площад в Брюксел от около половин милион зрители.

Тържествата тази вечер ще завършат с 30-минутна заря - спектакъл от музика и светлина, който ще озари Кралския площад малко преди полунощ. Понеделник се очертава нетрадиционен работен ден за правителството на премиера Елио ди Рупо, което ще подаде оставка пред новия крал "в израз на вежливост". Процедурата се приема за нормална след промените на върха на държавата. Очакванията са оставката да не бъде приета и шестстранната коалиция да продължи да управлява поне до изборите през месец май догодина, когато Белгия ще определи състава на новия Федерален парламент, своите представители в Европейския парламент и новите си управници на местно равнище.

Анкета на вестник "Еко" показа, че 73 процента от работодателите във Фландрия подкрепят идеята занапред кралят да има само протоколни функции. Това мнение е споделено едва от 22 на сто от работодателите във Валония. Изглежда темата за ограничаването на кралските правомощия до представителни, без пряк контрол върху дейността на правителството, не е на дневен ред, след като бе изоставена от партията с най-голяма подкрепа в страната - Нов фламандски алианс.

79-годишният Албер Втори, който е представител на династията Сакс-Кобург и Гота, се оттегля от престола, на който се възкачи на 9 август 1993 г., девет дни след смъртта на брат си крал Бодуен. От днес той ще се нарича крал Албер. Специалисти по конституционно право отбелязаха, че днешният акт е без прецедент, тъй като белгийската конституция не предвижда възможност за абдикация, освен при невъзможност държавният глава да остане начело на страната или при неговата смърт.

Седмият крал на Белгия Филип се възкачи на престола
netinfo