климатични промени
климатични промени / БГНЕС
Над 140 милиона души в три развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 г., за да избягат от ефектите на климатичните промени като намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на морето. Това предупреди Световната банка в публикуван доклад, цитиран от Франс прес.

Според него, ако дотогава не бъде направено нищо, потенциалните "климатични мигранти" са 86 милиона в страните южно от Сахара, 40 милиона в Южна Азия и 17 милиона в Латинска Америка.

Глобалното затопляне може да събуди кошмарни бацили

"Всеки ден климатичните промени стават все по-силна икономическа, социална и екзистенциална заплаха", коментира главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

климатични промени
БГНЕС

Те принуждават хора, семейства и дори цели общности да търсят по-пригодни за живеене места, допълни тя.

Глобалното затопляне превръща океаните в мъртви зони

Авторите на доклада са направили три проучвания с конкретни примери. Едното е за Етиопия, където населението може да нарасне с 85 процента до 2050 г. и миграцията да се увеличи заради понижаване на реколтите.

климатични промени
БГНЕС

Повишаващите се трайно температури плашат учените все повече

В друго проучване е разгледан Бангладеш, където "климатичните мигранти" има опасност да станат най-много от всички други вътрешно разселени лица до 2050 година.

Последното проучване се фокусира върху Мексико, където се очаква да се увеличи миграцията от по-уязвимите от климатичните промени зони към градовете.
БТА