/ netinfo
Активното топене на вечно замръзналите зони на арктическото крайбрежие на Русия може да предизвика отваряне на старите гробища за болни от сибирска язва животни. Това вече се случи на Ямал през 2016 г.

Нобелови лауреати: Главните заплахи за човечеството са...

Предупреждението е на Център "Антистихия", цитирано от РИА-Новости в понеделник. На територията на Русия са регистрирани около 400 такива места за заравяне само в арктическия регион.

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

Спорите на причинителя на сибирската язва (или антракс) имат способността да остават жизнеспособни в почвата над 50 години. Това би довело до създаването на устойчиви природни огнища и реална заплаха от възникване на епидемии.

Как ще изглежда светът през 2030 година?

Този причинител се разглежда като основен биологически поразяващ агент в арсенала на биотероризма, което се случва нагледно в САЩ през 2001 година.

Промените в климата убиват все повече хора

"Значителна опасност представляват потенциалните биологични и социални последствия от засилването на сезонното размразяване на замръзналите от много години почви. На фона на големите аномалии в един от северните автономни региони на Русия се е случило размразяване на старо място за погребване и избухване на заболеваемостта от сибирска язва", се казва в проучването, с което разполага РИА-"Новости".

Бедност и изпълнено с рискове бъдеще вещае доклад за глобалното затопляне

Учените отбелязват, че това е много опасно инфекциозно заболяване и на него са изложени както диви, така и домашни животни и хората. Според центъра "Антистихия" през юни 2016 година в Ямал дневната температура е 29-34 градуса над нулата.

Повишаващите се трайно температури плашат учените все повече

Увеличаването на температурите като цяло повишава риска от развитие на инфекциозни заболявания, тъй като причинителите на много инфекции се активират именно при по-топло време. Затоплянето на климата способства за преместването на ареала на кърлежите, заради които хората започнаха по-често да боледуват от лаймска болест и кърлежов енцефалит.
БГНЕС