Още сега в световния океан възникват мъртви зони - области, в които водата съдържа съвсем малко кислород
Още сега в световния океан възникват мъртви зони - области, в които водата съдържа съвсем малко кислород / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета на Отаго в Нова Зеландия установиха, че глобалното затопляне може да доведе до катастрофално намаляване на разтворения кислород в морската вода, съобщи Лента.
 
Геолози изследвали съдържанието на изотопи на урана в седименти, някои от които датират отпреди около 100 милиона години, на териториите на Англия и Италия. Това позволило да се прецени не само какво е било количеството кислород в древните океани, но и да се изяснят причините за намаляването му.

През лятото на 2014 г. на дъното на Мексиканския залив също беше открита огромна "мъртва зона"
 
Оказало се, че по време на т.нар. второ океанско аноксично събитие преди 94 милиона години голямо количество въглеродни съединения попаднали в океаните, като за това допринесло значителното съдържание на въглероден газ в атмосферата.
По думите на учените, сега концентрацията на парникови газове в резултат на човешката дейност е по-бърза и характерната за кредата степен на лишаване от кислород ще бъде достигната след стотици хиляди, а не след милиони години.

През 2013 г. учени предупредиха, че Мексиканският залив ще се превърне в огромна мъртва зона
 
Още сега в световния океан възникват мъртви зони - области, в които водата съдържа съвсем малко кислород. Събрани от еколози от Швеция и САЩ данни сочат, че през последните няколко години броят на мъртвите зони е надхвърлил 400.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА