САЩ затварят над 20 посолства заради терористична заплаха
САЩ затварят над 20 посолства заради терористична заплаха / снимка: Gulliver/Getty Images

САЩ затварят днес 21 от дипломатическите си мисии по целия свят и засилват мерките за сигурност край тях. Предпазната мярка беше обявена преди ден заради информация за възможна опасност.

Държавният департамент предупреди американските граждани по света да бъдат бдителни и предпазливи, тъй като е възможно Ал Кайда да извърши атентати в Близкия изток, Северна Африка и на Арабския полуостров, като точното място е неизвестно.

В страните от Близкия Изток и Северна Африка неделята е и първият работен ден на седмицата и поради това всички записани срещи за издаване на визи и консулски услуги са отменени.

В събота съветниците на американския президент Барак Обама по националната сигурност проведоха среща, за да обсъдят терористична заплаха. Съветникът по националната сигурност Сюзан Райс е председателствала срещата в Белия дом, на която са присъствали държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл, министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано, както и ръководителите на ФБР, ЦРУ и други съветници по военните въпроси и разузнаването.

Обама не е присъствал на срещата, но е получавал редовни брифинги през последната седмица, след като е инструктирал своя екип по националната сигурност "да предприеме всички необходими стъпки, за да защити американския народ от потенциална заплаха, идваща от Арабския полуостров", се посочва в съобщение на Белия дом.

Междувременно германското външно министерство съобщи, че от съображения за сигурност затваря в неделя и понеделник дипломатическите си служби в Йемен, предаде ДПА, отбелязвайки, че министерският говорител не е дал подробности и разяснения.

Британското външно министерство също обяви, че затваря посолството в йеменската столица Сана на 4 и 5 август като предпазна мярка. Форийн офис предупреди британските граждани да напуснат Йемен незабавно поради опасения от ескалация на насилието.