САЩ тайно изпращат войски в района на Персийския залив
САЩ тайно изпращат войски в района на Персийския залив / снимка: Reuters, архив

САЩ тайно са изпратили значителни подкрепления в района на Персийския залив, за да пресекат всеки опит на Иран да блокира Ормузкия пролив, съобщи вестник "Ню Йорк таймс".

Паралелна цел на увеличаването на американския военен контингент в района е да се увеличи значително броят на самолетите, които биха могли да извършват удари дълбоко във вътрешността на Иран при евентуален военен конфликт, посочва вестникът.

Най-видимият елемент на увеличеното военно присъствие на САЩ са множеството военни кораби, чието разполагане значително разширява възможностите за охрана на Ормузкия пролив, както и за евентуалното му деблокиране, ако Иран се опита да го минира. Броят на миночистачите е бил удвоен до общо 8 бойни кораба, предава БТА. В района е предислоциран и реконструираният товарен амфибиен кораб "Понс", който ще се използва като плаваща база за управление на военноморски и хуманитарни операции.

След като петролното ембарго срещу Иран влезе в сила, засилването на военното присъствие на САЩ в Персийския залив, макар да се представя като изключително отбранителна операция, е свързано със сериозни рискове, в това число опасността корпусът Революционни гвардейци да реши да реагира с военни средства, посочва вестникът.

"Посланието към Иран е ясно: дори не си помисляйте за затваряте Ормузкия пролив", заявил пред вестника високопоставен правителствен служител, който пожелал да остане анонимен.