САЩ спират част от помощта за Сирия заради измами на НПО
САЩ спират част от помощта за Сирия заради измами на НПО / БГНЕС, архив

Правителството на САЩ е спряло част от парите, които дава на действащи в Сирия неправителствени организации, след като е открило, че те редовно са плащали повече от дължимото на турски фирми за доставки на основни стоки, предназначени за жертвите на конфликта, предаде Франс прес.

Американската агенция за международно развитие съобщи в изявление, че има причини за спиране на плащанията на 14 организации и физически лица в Турция, участващи в програмите за помощи. Мрежа от търговци, служители на неправителствени организации и други заедно са манипулирали офертите за поръчките. Има много случаи на незаконни плащания, свързани с доставките на хуманитарни помощи за Сирия, се подчертава в изявлението.

35 камиона с хуманитарна помощ влязоха в обкръжения Мудамия аш Шам

Агенцията за международно развитие на САЩ не съобщава кои хуманитарни организации са замесени в случая, но според източници на Франс прес сред тях са неправителствената организация Международен медицински корпус, ирландската неправителствена организация G.O.A.L. и фондацията "Интернешънъл рескю комити", ръководена от бившия британски външен министър Дейвид Милибанд.

Всички обвинения са свързани с покупки, извършени в Турция. Неправителствените организации системно са били мамени от турските предприятия, продаващи стоките. Високопоставен представител на Агенцията за международно развитие, пожелал анонимност, подчерта, че става дума за подмяна на стоки.

Петте години на война в Сирия в цифри

Частните турски фирми са надписвали фактурите, представяни на неправителствените организации, доставяли са стоки с много ниско качество и са прибирали разликата, обясни той. Става дума предимно за завивки и други основни продукти, предназначени за хиляди засегнати от гражданската война сирийци.

Неправителствените организации са обвинени в липса на контрол на процеса на покупките. Някои служители са обвинени и че са замесени пряко в случая. "Международният медицински корпус" потвърди, че вече е уволнил няколко служители.

"След разследването е ясно, че става дума за сложна операция", подчерта представителят на Агенцията за международно развитие.

Миналата година САЩ дариха 397 милиона долара за неправителствените организации, които работят в Сирия. Агенцията за развитие не е уточнила сумата на спрените помощи, но те може да достигат десетки милиони долари.

Източник: БТА