35 камиона с хуманитарна помощ влязоха в обкръжения Мудамия аш Шам
35 камиона с хуманитарна помощ влязоха в обкръжения Мудамия аш Шам / БГНЕС

Колона от 35 камиона с хуманитарни помощи влезе в обкръжения град Мудамия аш Шам в околностите на Дамаск, предаде сирийската информационна агенция САНА, цитирана от Ройтерс.

1,1 млн. сирийци живеят в пълна блокада, застрашени са от гладна смърт

Преди това от сирийското дружество на Червения полумесец съобщиха, че най-малко сто камиона с помощи се готвят да потеглят от столицата на Сирия към други обсадени райони в страната, където има бедстващи хора.ТАСС допълни, също позовавайки се на САНА, че в три южни дамаски предградия - Илд, Бабил и Бейт Сахем - е започнало разпределението на храни и медикаменти. В тези райони са се укрили палестински бежанци от бежанския лагер "Ярмук", който преди време стана арена на ожесточени боеве между екстремисти и просирийски групировки. Хуманитарната операция се извършва от специализирана агенция на ООН за помощ на палестински бежанци и сирийския Червен полумесец.

Руската армия започна хуманитарна операция в Сирия

Русия ще доставя всеки ден по въздуха хуманитарна помощ за обсадения сирийски град Дейр аз Зур, обяви външното министерство в Москва, предаде ТАСС.

35 камиона с хуманитарна помощ влязоха в обкръжения Мудамия аш Шам
netinfo
В съобщението се отправя похвала към сирийското правителство, че е дало писмено съгласие да бъде доставяна хуманитарна помощ за Дейр аз Зур и още няколко града с нуждаещо се население. Освен това се отправя призив към "всички, които имат влияние върху опозиционните въоръжени групировки в Сирия" да им въздействат, за гарантиране на доставките.

Във връзка с "разгърнатата пропагандна кампания", че при руски въздушни удари е имало "уж" цивилни жертви в Сирия външнополитическото ведомство на Русия изразява "сериозно безпокойство" по повод информацията, че 15 мирни жители на североизточния град Шадади са били убити от въздушен удар на оглавяваната от САЩ коалиция и че има убити цивилни сирийци и след обстрел от територията на Турция.

Източник: БТА