1,1 млн. сирийци живеят в пълна блокада, застрашени са от гладна смърт
1,1 млн. сирийци живеят в пълна блокада, застрашени са от гладна смърт / БГНЕС, архив

Над един милион сирийци живеят в 46 обсадени града, главно от сирийския режим и неговите съюзници, след почти пет години гражданска война, съобщиха две неправителствени организации, цитирани от Франс прес. Според тях хуманитарната криза в страната е много по-тежка от оценките на ООН.

Според нови данни, цитирани от организациите, става дума за 46 общности с население от 1 099 475 души, живеещи в условия на пълна блокада в редица квартали и предградия на Дамаск, както и в градовете Хомс, Дейр аз Зур и в провинция Идлиб. Повечето от тях са обкръжени от силите на режима. Всички те са застрашени от смърт поради липса на храна, ток и течаща вода.

Изпратиха мобилна клиника в Мадая след 32 случая на гладна смърт

Тези данни са събрани от "широка мрежа от хора в обсадените райони", работещи за проекта "Блокадно наблюдение", организиран от холандската НПО "Пакс" и от американския Сирийски институт. Данните на ООН сочат около половин милион хора, живеещи в условия на блокада, което е два пъти по-малко от констатациите в новия доклад.

Според авторите на доклада правителството в Дамаск системно използва стратегията "глад или капитулация" в различни райони на страната. Те констатират, че "от 50 обкръжени места само две са стегнати в железен обръч от опозиционни въоръжени групи - селата Фуа и Кафрая в северозападната провинция Идлиб.

Какво остана от Хомс след пет години война (ВИДЕО)

В град Дейр аз Зур в Източна Сирия, обкръжен от януари 2015 г., живеят над 200 000 души. Няколко квартала там са обкръжени едновременно и от "Ислямска държава", и от правителствените сили, се посочва в доклада.

Източник: БТА