САЩ са готови да работят с Путин като президент
САЩ са готови да работят с Путин като президент / снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви днес, че на президентските избори в Русия има ясен победител - Владимир Путин, и САЩ са готови да работят с него, предаде АП.

На пресконференция с полския външен министър Радослав Шикорски Клинтън прикани Русия да провери съобщенията за нередности, допуснати на изборите. Тя каза също, че САЩ са обезпокоени от арестуването в понеделник на участници в мирните протести в Москва. „Има някои безпокойства във връзка с тези избори, които трябва да бъдат разследвани”, заяви тя във Вашингтон. „Оставаме също така разтревожени относно арестите на мирни протестиращи, извършени в понеделник”, допълни Клинтън, имайки предвид арестите на стотици хора, последвали протестите на опозицията.

„Но изборите излъчиха категоричен победител и ние сме готови да работим с избрания президент Владимир Путин”, заяви още Клинтън. „Ще обсъдим как можем да подобрим сътрудничеството си с Русия по редица сложни проблеми”, отбеляза Клинтън, давайки за пример Сирия. В тази връзка „продължаваме да смятаме, че Русия трябва да се присъедини към международната общност и да играе положителна роля в опитите за прекратяване на кървавата баня”, изтъкна американският държавен секретар.

Държавният департамент на САЩ първо излезе с изявление, в което поздрави руснаците с изборите, но не спомена поименно Путин. По-късно това бе обяснено с факта, че резултатите от изборите още не са били обявени официално.

Само преди ден САЩ призоваха Русия да извърши независимо разследване на всички регистрирани нарушения на президентските избори, които наблюдатели определиха като предубедени и несправедливи, припомня БТА. „Призоваваме руското правителство да извърши независимо, надеждно разследване на всички регистрирани изборни нарушения”, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд, визирайки нередностите, регистрирани от ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Двете организации остро разкритикуваха изборите и заявиха, че кампанията е била несправедлива и резултатът от вота е бил изключително в полза на Путин.

Още в нощта след изборния ден обаче от САЩ изтъкнаха, че са готови да работят с Владимир Путин след като бъдат оповестени официалните резултати и новият президент положи клетва, гласи комюнике на Държавния департамент на САЩ.

По-рано тази вечер бяха обявени и официалните резултати след президентския избор в Русия, който се проведе в неделя. Владимир Путин спечели вота с 63,6% от гласовете
.