САЩ пращали в Куба латиноамериканци да провокират настроения срещу властта
САЩ пращали в Куба латиноамериканци да провокират настроения срещу властта / снимка: Guliver/Getty Images

Програма на администрацията на Барак Обама тайно е изпращала млади латиноамериканци за антиправителствена дейност в Куба под прикритието на здравни и граждански проекти с цел да предизвика политически промени в островната държава, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията е извършила собствено разследване по темата. Секретната операция е продължила, излагайки на опасност младите чужденци, дори и след като кубинските власти са арестували през декември 2009 г. американския координатор на една от програмите, осъществявана и финансирана от Американската агенция за международно развитие (АМР). Гражданинът на САЩ Алън Грос бе задържан в Куба по подозрение в шпионаж.

В рамките на тази програма, започнала през октомври 2009 г., младежи от Венецуела, Коста Рика и Перу били изпращани в Куба с надежда, че ще могат да провокират бунт. Те се представяли за туристи, обикаляли страната и търсели хора, които да бъдат вербувани за опозиционни активисти. Те търсели невинни прикрития за дейността си - например създали център за борба с ХИВ. АП отбелязва в разследването си, че по този начин се пораждал риск "да бъде подкопано доверието към важната дейност, с която АМР се занимава в медицинската сфера по целия свят". В разследването се подчертава, че подобни подмолни операции са излагали на сериозен риск безопасността на техните участници и са били изпълнявани твърде непрофесионално. В резултат "кубинските власти си задавали въпроса кой финансира посетителите".

Журналистите изяснили също, че АМР изпращала в кубинските вузове венецуелци и перуанци, които "да вербуват студенти и да ги използват в перспектива против собственото им правителство". Участниците в тази дейност съставяли бази данни, в които се посочвало какви лидерски качества притежават кандидатите за вербуване.

От септември 2010 г. стратегията на тази дейност била изменена. Вместо изпращането на чужденци в Куба "за подготовка на дисиденти сред студентите", се преминало към предоставяне на визи за "бъдещите лидери и към обучението им извън островната държава". АП установила, че САЩ плащали и на местни лица в Куба, помагащи за вербуването.

ИТАР-ТАСС пък припомня друго разкритие на АП, публикувано миналата година. Тогава агенцията съобщи, че властите на САЩ през 2009 г. тайно са финансирали създаването в Куба на местен Туитър - социална мрежа, предназначена за антиправителствена пропаганда сред хората, главно сред младежта, в Куба. Интернет проектът, наречен "Сунсунео" (ZunZuneo) също се осъществявал от АМР на САЩ, действал три години и привлякъл десетки хиляди абонати.

Главната му цел била да се създаде система за предаване на кратки съобщения, с помощта на която да се заобикалят действащите в Куба ограничения за достъпа до интернет. Ролята на американското правителство в проекта внимателно се прикривала, а много от абонатите на мрежата дори и не подозирали за каква цел са използвани. Проектът бил прекратен през 2012 г. поради липса на финансиране.

Източник: БТА